Inapoi sus
Inscriptie in limba latina, biserica din La Orotava, Tenerife
Cele mai cunoscute si fascinante legende din Tenerife
esti aici : Sejururi Tenerife // Cum te distrezi // Legendele din Tenerife

Cele mai cunoscute si fascinante legende din Tenerife

 

Legenda originii Insulelor Canare - Atlantis

Multe secole, chiar si dupa cucerirea insulelor de catre spanioli, teoria originii Insulelor Canare afirma ca ele ar fii fost varfurile muntilor din Atlantis, uriasul continent subacvatic situat intre Africa si America. Legenda spune ca uriasa insula Atlantis a fost condusa de Poseidon, Zeul Marii si a fost locuita de atlanti, un popor bogat si intelept faimosi pentru cinstea, generozitatea si pacea de care dadeau dovada. Totusi, de-a lungul anilor oamenii s-au schimbat si au devenit lacomi si violenti asa ca Zeus, regele zeilor a decis sa pedepseasca altantii si intr-o noapte a cauzat o eruptie vulcanica si un valuri uriase care au distrus Atlantisul. Desi alta versiune a povestii sugereaza ca atlantii au descoperit secretul fortelor cosmice pe care zeii o detineau si din aceasta cauza a fost distrus continentul. In orice caz, miturile cu privire la Atlantis spun ca este inca posibila descoperirea ruinelor subacvatice a acelor extraordinare orase.

Legenda antica Guanche - Gara si Jonay

Povestea lui Gara si Jonay este o frumoasa legenda Guanche. Gara era o printesa minunata din La Gomera care s-a indragostit de Jonay, printul si fiul regelui din Tenerife. Legenda spune cum Jonay a inotat din Tenerife pana la La Gomera pentru a se intalni cu iubita sa, utilizand piei de capra umflate.Totusi, parintii cuplului erau speriati de vulcanul Teide ce fumega, considerand ca e piaza rea, si astfel s-au opus relatiei dintre cei doi. Gara si Jonay au fugit impreuna pe cel mai inalt munte din La Gomera. Au fost urmariti si inconjurati asa ca, in ultimul moment de disperare si-au ascutit un bat la ambele capete, si-i l-au fixat intre piepturile lor, si intr-o ultima imbratisare si-au trecut batul prin inima, sinucigandu-se. Astazi, acel munte si parcul national este numit Garajonay in memoria acelui cuplu tanar ce au ales sa moara impreuna decat sa traiasca separat.

Legenda originii copacului dracena - Ladon, dragonul cu o suta de capete

In mitologia greaca, Ladon este un dragon urias cu o suta de capete ce pazeste Gradina Nimfelor, un grup de insule edenice pe care invatatii din Antichitate le-au situat in Insulele Canare. Totusi, Ladon, pe care anticii greci „l-au descoperit” din descrierea eruptiei vulcanului Teide, a fost omorat de catre Atlas. Legenda spune ca pentru fiecare picatura cazuta pe pamant din sangele lui Ladon, in locul respectiv a crescut un copac dracena, acum un simbol al Insulelor Canare. Seva arborelui este de un rosu aprins iar forma acestuia cu crengile rasucite arata ca un manunchi de capete ce se sprijina pe un trunchi gros. Probabil din aceasta cauza grecii au crezut ca fiecare copac este un urmas direct al acelui dragon extraordinar. Copacii dracena pot trai sute de ani si in trecut erau venerati de catre Guanches, locuitorii primitivi din Tenerife. Cel mai renumit si logeviv exemplu din aceasta specie este cunoscut ca copacul dracena de o mie de ani din Icod de los Vinos, situat in nordul Tenerifelor, ce a devenit atractie turistica de-a lungul timpului.

Legenda San Borondon

Existenta legendei insulei San Borondon, cealalta insula, este datorata calugarului irlandez Saint Brendan care a plecat in expeditie pe mare in 516 dH in cautarea paradisului pe pamant. Mitul spune ca acel calugar a ajuns pe o insula verde luxurianta cu nisip negru fin dupa ce a calatorit pe spatele unei balene pentru ultimele 40 de zile ale traversarii sale. Calugarul a locuit pe insula timp de sapte ani alaturi de companionii sai. Aceasta insula imaginara numita San Borondon ar fii localizata in vestul indepartat al arhipelagului, aproape de El Hierro, si se spune ca ar putea fii vazuta de pe Teide. Apare marcata pe harti vechi din acea perioada si descoperirea si cucerirea sa au fost discutate de catre cele doua puteri navale din acea perioada, Portugalia si Spania. Legenda ramane vie si in ziua de azi astfel ca unii oameni jura ca ar fii vazut insula plutind intre mare si nori.

Legenda Gradinii nimfelor

De mai multe secole inainte de Hristos, invatatii clasici au localizat Gradina nimfelor in Insulele Canare. In scrierile lor acest loc este descris ca un ansamblu de insule edenice unde traiau cele trei nimfe, fiicele lui Atlas. Atlas este uriasul ce a fost condamnat sa tina pe umerii lui cerul dupa ce a fost infrant de catre Zeus. Ladon, un fioros dragon cu o suta de capete ce scuipa foc, pe care vechii greci  si-l imaginau dupa scrierile eruptiei vulcanului Teide, era gardianul gradinii. In Gradina nimfelor cresteau pomi cu mere aurii si cand Hercule, un alt personaj mitologic, a avut de infaptuit cele 12 munci, una dintre ele a fost sa fure aceste mere. Hercule a decis sa il convinga pe Atlas sa le fure el pentru ca i-ar fii fost mai usor lui sa intre in gradina si sa il pacaleasca pe dragon. Intre timp, Hercule a tinut el cerul pana acesta s-ar fii intors. Atlas s-a hotarat si a furat merele, dar mai intai omorandu-l pe dragon care avusese incredere in el si-l lasase sa treaca de portile gradinii. Intentia lui Atlas a fost sa scape de povara de a tine cerul si sa il lase pe Hercule sa ii faca treaba. Totusi, in cele din urma Hercule a reusit sa il pacaleasca pe Atlas in a-si prelua sarcina. Dupa aceea merele au fost aduse Atenei, care le-a dat inapoi nimfelor din gradina.

OZN-urile

Deseori, Tenerife apare mentionat in studiile cu privire la OZN-uri. Au fost nenumarate povesti despre aparitiile OZN-urilor si chiar intalniri cu extraterestrii pe insula, loc considerat deja legendar in acest domeniu. Coasta Tenerifelor si peisajele pustii ale Parcului National Teide sunt cele mai mentionate zone de catre cercetatorii OZN-urilor pentru asa numitele aparitii ale navelor spatiale, din trecut si din prezent. In iunie 1989 un canal national de radio a reusit sa adune 40000 de persoane laolalta in Parcul National Teide cu scopul de a lua legatura cu extraterestrii. Acel eveniment, mai distractiv ca oricare altul, evidentiaza cat de bine inradacinat este fenomenul OZN-urilor in Tenerife.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Alte optiuni de distractie in Tenerife

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe