Inapoi sus
Vinurile in Tenerife
esti aici : Sejururi Tenerife // Unde sa mananci // Vinurile

Vinurile in Tenerife

 

Istoria vinului in Tenerife

Se crede ca ar fii fost un portughez pe nume Fernando de Castro care, in 1497, a plantat prima vita-de-vie in Tenerife. Cu cateva luni dupa cucerirea Tenerifelor, istoria viticulturii incepea deja pe insula. Putin timp dupa, la inceputul secolului al 16-lea, vinurile din Tenerife au inceput sa cucereasca Europa. Succesul lor a fost fulminant astfel incat scriitori ca Shakespeare si Walter Scott au laudat calitatea vinurilor in cateva dintre lucrarile lor.

De-a lungul secolului al 16-lea si in prima jumatatea a celui de-al 17-lea, viticultura era liderul economiei in Tenerife. Productia sa de vinuri a fost exportata in cantitati uriase din portul Garachico, in nordul insulei, si acest tip de afacere a adus prosperitate si bunastare.

Totusi, din 1663 incolo vinurile din Madeira si Porto au inceput sa inlocuiasca vinurile Canariene ca raspuns a masurilor politice si acces mai bun catre piata britanica si astfel productia de vin de pe insula a inceput sa isi incetineasca activitatea. Pe 5 mai 1706 o eruptie vulcanica a distrus portul Garachico si a intrerupt exporturile, iar vinicultura a incetat sa fie cea mai importanta ramura a industriei in Tenerife.

Abia in secolul 20 productia de vin a revenit cu forte noi si a ramas in top. In 1985 Tacoronte-Acentejo a primit prima etichetare de origine de pe insula, ceea ce a sporit sectorul si l-a ajutat sa intre intr-un nou stagiu de viata. Cele mai noi si dominante caracteristici ale acestei industrii sunt calitatea si varietatea. Acum exista 5 etichetarii de origine care controleaza productia a peste 100 de vinificatii de pe insula.

Malvasias

Vinurile Malvasia au fost printre cele mai valoroase vinuri din intreaga lume.

De-a lungul a multor secole dupa cucerirea Insulelor Canare, vinul Malvasia, produs din soiul grecesc cu acelasi nume, a fost principala industrie in Tenerife. Faimosul Canary Sack a devenit cel mai bine cotat vin din lume si era cautat constant in Europa de-a lungul secolelor 16 si 17. Astazi, doar cateva vinificatii pastreaza vie traditia producand struguri traditionali malvasias atat pentru vinurile seci cat si pentru cele dulci.

Acest vin are o nuanta deschisa de auriu si o aroma intensa. Cele dulci sunt perfecte alaturi de deserturi sau ca aperitiv alaturi de o branza buna canarian.

Vinul rosu

Vinul rosu din Tenerife este cel mai cunoscut vin si cele cinci variatii ale acestuia sunt recunoscute in toata lumea.

Desi productia de vin rosu din Tenerife a inceput dupa succesul initial al vinurilor albe de pe insula, in ziua de azi ele au ajuns sa fie recunoscute pentru calitatea si unicitatea lor. Vinul rosu de Tenerife are o caracteristica speciala ce se compune din cele 5 varietati produse aici: Traditionale, Macerate, Butoi, Crianza si Reserve, vinuri ideal de servit alaturi de preparatele delicioase din bucataria insulei, fiind des intalnite in restaurantele de pe insula.

Vinurile rosii din Tenerife sunt produse din rasele canariene de struguri Listan Negro si Negramoll. Potrivit expertilor, vinul rosu traditional ofera o aroma puternic fructata si are un gust sec si matur, iar pe de alta parte cel rosu Macerat se deosebeste prin aroma fructata si lemnoasa ce o lasa dupa ce a fost degustat. Crianza rosu, vinul preponderent produs in regiunea Tacoronte-Acentejo, are o aroma lemnoasa, vanilata si fructata care lasa o savoare variata dupa ce a fost savurat. Nu in cele din urma, vinul rosu Reserve este caracterizat de aroma complexa ce imbina note de lemn ars, tutun si vanilie.

Vinurile rose

Vinurile rose reprezinta cea mai mica parte din productia de vinuri si sunt cele mai cunoscute si apreciate pentru calitatea lor.

Vinurile rose din Tenerife sunt numeroase, desi productia lor e mai mica ca si cea a vinurilor rosii si albe. Totusi, pe insula se gasesc o varietate de vinuri rose de inalta calitate, fapt ce denota cultura enologica bogata de pe insula. De fapt, unele dintre cele mai bune vinificatii din Tenerife produc cele mai renumite si premiate vinuri rose, ce le poti savura in orice restaurant.

Oteturile

Produse din cele mai bune vinuri din Tenerife.

Intr-un loc ca si Tenerife, unde productia de vin este o parte importanta pentru traditia locala, exista, desigur, un loc si pentru oteturi in gastronomia locala. Otetul este produs prin multa munca din cele mai bune vinuri existente in vinificatiile din Tenerife. Oteturile insulei Tenerife se remarca prin buchetul complex de arome dulci si acrisoare perfect echilibrate si calitatea lor. Aceasta caracteristica le face potrivite pentru a fi utilizate in preparatele traditionale: asigura o explozie de arome chiar si pentru cele mai exigente papile gustative.

Vinurile albe

In Tenerife se produc trei tipuri rafinate de vin alb.

Vinurile albe din Tenerife au fost primele vinuri produse pe insula. Au fost aduse de catre conchistadori si in scurt timp au devenit renumite in Europa, in special vinul Malvasia produs din struguri de origine greaca. Astazi, cele trei tipuri rafinate de vin alb produse in Tenerife sunt cel sec, demisec si vinul de butoi. Se gasesc in cele mai bune restaurante si hoteluri de pe insula si se pot servi alaturi de preparatele din peste sau crustacee din zona.

Vinurile albe sunt in general produse din specia de struguri Listan Blanca amestecata cu un numar mic de struguri Malvasia si Gual. Potrivit expertilor, pe langa aroma fructata, vinurile albe de Tenerife au un iz de anason, intalnit în special în cel alb sec.

Acesta este un vin matur care lasa o aroma placuta si fructata dupa ce a fost degustat. Cel demisec este un vin placut bine echilibrat intre aroma de dulce si cea acida. Nu in cele din urma, vinul de butoi este recunoscut pentru aroma fructata subtil amestecata cu note de lemn de stejar.

 

Impreuna calatorim mai mult

 
 


 

Bucataria si vinurile spaniole

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ne gasesti si pe